skip to Main Content
Stanford Windhover Contemplative Center

Located on the Stanford campus, this ground-up wood frame gallery that houses artist Nathan Oliveira’s meditative Windhover art collection was designed to promote personal renewal and well-being. Combining the characteristics of a spiritual sanctuary, an art gallery, and a contemplative garden, the building’s architecture utilizes natural-looking materials and textures. Rammed-earth walls were erected using the same soil that was excavated from the footings early in construction. Features include mechanically heated and cooled radiant flooring system, hand-scraped wood floors, stained American hemlock ceilings, vertical grain red cedar, Lutron lighting system, and mechanical louvers in the skylight that move with the sun to protect the paintings from direct sunlight.

Stanford Windhover Contemplative Center

DETAILS

Client

Stanford University

Location

Palo Alto, CA

Project Type

Institutional

Size

4,000 SF

Awards

IIDA 2015 Honor Award (Serve Honor Category)
ENR California’s Best Projects of 2015 (Cultural/Worship Category)

Architect
Stanford Windhover Contemplative Center
Stanford Windhover Contemplative Center
Stanford Windhover Contemplative Center
Stanford Windhover Contemplative Center
Stanford Windhover Contemplative Center

Photographer: Chris Conroy Photography

Project Office
Silicon Valley
Project Manager
Tyler Cox
408.328.0688

SIMILAR PROJECTS
Stanford Windhover Contemplative Center
Back To Top
×Close search
Search